„Védőháló van alattunk”

Két karodban címmel házaspárok és családosok beszélgettek házasságról és nagycsaládról Kecskeméten, a Házasság hete programsorozat keretében.

A Katona József Könyvtárban zajlott a pódiumbeszélgetés, csütörtök este. Három „gyakorló” házaspár – Dóbiás Péter és Dóbiás Péterné Hédi, Jánosy László és Jánosyné Bánszky Zsuzsa, Csány Endre és Csányné Kata – voltak a vendégek, valamint Rigóné Kiss Éva. A beszélgetést Fekete László, a Kincs Kecskeméti Nagycsaládosok Egyesületének elnöke vezette.

Miért házasodjanak össze a mai családalapító fiatalok? Ki hogyan éli meg a házasság örömeit, gondjait? Hogyan oldják meg a családi kríziseket? Gond avagy áldás a sok gyermek? – egyebek között ezekre a kérdésekre válaszoltak a jelenlévők, osztották meg személyes tapasztalataikat egymással és a közönséggel.


Jánosyné Bánszky Zsuzsa: – Férjemmel négy gyermeket neveltünk fel, abszolút házasságpártiak vagyunk. A házasság egy szövetség, ami biztonságot és keretet ad ahhoz az úthoz, amin együtt haladunk. Aki felvállalja a család felelősségét, annak a házasság nem „egy papír”, hanem egy életre szóló elhatározás.

Dóbiás Péterné Hédi: – Több mint 40 éve vagyunk házasok, négy gyerekünk, három unokánk van. Házasságot azok kössenek, akik kölcsönösen tisztázták magukban, hogy az „én” és a „te” saját szabad akaratukból „mi” lesz, és ez egy életre szóló döntés. Személyes tapasztalatom, hogy akik istenhittel lépnek erre a szövetségre, azok a házasság árnyékosabb időszakaiban is megkapják a továbblépéshez szükséges segítséget.

Csányné Kata: – Én nem a döntéshez vagyok hűséges, hanem a férjemhez. A házasság egy állandó állapot, a társam viszont változik, ahogyan én magam is. Ajándék, ha a házasság igaz szerelemmel indul. Ez később változik, átalakul. Ha múlik a szerelem, mi a „kötőanyag” a házasságban? – hangzott a kérdés.

Csány Endre: – A szerelem nem elmúlik, hanem folyamatosan alakul. Az eskető papunk mondta: „A hűség nem konokság, hanem teremtő lelemény”. Változunk és mégis visszatérünk – ez egy állandó lüktetés. A jó házasság jó dolog. Fontos, hogy képesek legyünk folyamatosan jelen lenni benne. Ha mégsem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnénk, a legfontosabb, hogy észrevegyük a problémát, és próbáljunk tenni ellene.

Dóbiás Péterné Hédi: – A házasság nemcsak „mennybéli” állapot, hanem naponta való küzdelem is. Ugyanakkor ez az „összecsiszolódás” lesz később az a kötőanyag, ami az ilyen-olyan krízisekben segít helyt állni, nem összeroppanni, hanem tanulni a tapasztalásokból. Szoktam mondani a fiataloknak, hogy akik házasságban élnek és hisznek Istenben, azok alatt mindig ott a védőháló.

Jánosy László: – Mindannyian változunk, a szerelmünk kifejezése is változik. Én nem vagyok lelkizős típus, a konfliktusokat is inkább kerülöm, mint élezem. Ha történetesen gond volt a kapcsolatunkkal, azt sosem otthon vettem észre, hanem akkor, amikor a feleségem előhozta és beszélt róla. Jánosyné Bánszky Zsuzsa: – Párban tartunk a teljesség felé. Közösen megtapasztalunk olyan dolgokat, amik nélkül – ha külön-külön élnénk – szegényebbek lennénk. A túlélési praktikák, avagy a hosszú házasság titka...

Dóbiás Péter: – El kell fogadni, hogy a nehézség, a szenvedés is része az életünknek. A közös tapasztalatok, az együtt átvészelt nehéz idők bölcsebbé tesznek. Harminc, negyven év távlatából ezt értékeli, tiszteli az ember.

Rigóné Kiss Éva: – Adjunk szabadságot a társunknak. Szakítsunk időt a magunk kedvenc időtöltésére, és erre neki is adjunk lehetőséget. Hibáival együtt is akarjuk szeretni. Lendüljünk túl az idegesítő szokásain, hiszen ebben van a lényeg. Fontos a humor, segít felülemelkedni a nehézségeken.

Csány Endre: – Történjen bármi, nem kell kétségbeesni. A tehetetlenség megélése nagyon nehéz. Ez az a pont, amikor rábízom magam Istenre.

Forrás: BAON

Dátum: 
2016. február 11. 17:00
Címkék: