Őszi Találkozó Hortobágyon - Európa legtágasabb füves pusztáján

Régi hagyományokra visszatekintő Őszi Találkozónkat idén szeptember 12-én Hortobágyon rendeztük meg. Az ország minden pontjáról érkeztek nagycsaládosok - idén csaknem 650 család - az egyesület legnagyobb rendezvényének számító eseményre. Kulturális és élményprogramok tették emlékezetessé a különleges helyszínen megvalósuló programot. A település a lebilincselő szépségű nemzeti park közepén fekszik. Hortobágy páratlan természeti, valamint kulturális értékeivel a Világörökség része és Európa egyik legjobb élő hagyományokat őrző helyszíne. Őszi Találkozónk napja egybeesett a Hortobágyi Vadaspark Napja és a Hortobágyi Pásztorok és Magyar Hagyományőrző Pásztorkutyások Találkozója rendezvényekkel, így a NOE és a vendéglátó helyi egyesület által szervezett programokon túl „ráadásként" ezeken a rendezvényeken is részt vehettek a családok.

A helyi egyesület még 2014 őszén kapott egy telefonhívást, hogy szeretnék, ha mi szerveznénk Hortobágyon az Őszi Találkozót. Először nagyon megijedtem, mivel kis helyi egyesületünk 50 tagcsaládból áll. Tudtam, hogy egy ilyen nagy rendezvényt nagyon nagy feladat megrendezni, koordinálni. Átgondoltam a dolgokat és a régiós titkár, valamint az országos egyesület segítségével belevágtunk a szervezésbe. Nagy örömömre a helyi önkormányzat, a Hortobágyi Nemzeti Park, a Hortobágyi Nonprofit Kft., a Hortobágy Fogadó, a Madárkórház Alapítvány és a Hortobágy Jövőjéért Alapítvány segítségével minimálisra tudtuk csökkenteni a költségeket. Próbáltuk az egész napos programokat úgy megszervezni, hogy az minden korosztálynak tudjon érdekes időtöltést nyújtani. Eleinte 1500 fő látogatásával számoltunk, de ahogy közeledett az időpont, 3000 főre duzzadt a létszám. Meg is ijedtünk, hogy ennyi embert hogy fogunk koordinálni problémák nélkül. A rendezvény lebonyolításában 100 önkéntes (helyi, régiós, központi), valamint helyismerettel rendelkező hortobágyiak segítettek. Elérkezett a találkozó napja! Egy kis szorongással vártuk a jelentkezőket, akik 27 autóbusszal, 4 vasúti külön-járattal, valamint 80 személyautóval érkeztek. Voltak késve érkezők is, de a Hortobágyi Nemzeti Park koordinátoraival és a püspökladányi busz sofőrjével megoldottuk, hogy mindenki eljusson a helyszínekre. Nagyon nagy érdeklődés volt a Vadasparki, valamint a Halastavi kisvasút programjai iránt. A rendezvényt a helyi diákok népdallal és népi hangszerekkel nyitották meg, majd Hortobágy polgármester asszonya, Vincze Andrásné, köszöntötte a résztvevőket. Őt követte Székely Hajnalka, a NOE elnöke és jómagam a Hortobágyi Nagycsaládosok Egyesülete elnökeként. A tagcsaládok köszöntése után került sor a délelőtti színes kulturális programokra (néptáncosok, népdal kör, báb-színház, gólyalábasok bemutatója) és a fakultatív programokra (KRESZ vetélkedő, lovagoltatás, íjászat, vöröskereszt vetélkedő, kézműves foglalkozás, helyismereti vetélkedők, solymász bemutató). Délben helyi ételek közül lehetett ebédet választani. Nagyon sokan a szürkemarha pörköltet és a slambucot választották, de voltak, akik a pász-tortarhonya és a birka pörkölt mellett döntöttek. A visszajelzések alapján mindenkinek ízlett a tájjel-legű étel. Ebéd után a helyi lakosokból álló fitness csoport próbálta lemozgatni a finom ebédet a családokról, majd ismét kulturális programok (nép-tánc, társastánc) következtek, valamint folytatódtak a fakultatív programok is. Nagy érdeklődéssel fogadták a résztvevők a csikós bemutatót, és a magyar szürke fogatot. A nap zárásaként a helyi Chrom RT. rock együttes zárta a rendezvényt. A vonatok indulása miatt nem lehetett túl hosszúra nyújtani a programot, de azt hiszem, hogy élményekben gazdag emlékekkel távoztak a családok. A falu lakosainak visszajelzéseiből azt szűrtem le, hogy a '90-es években volt ilyen nagy látogatottság és érdeklődés a helyi nevezetességek iránt. Sokan mondták, hogy rendezzük a következő évben is Hortobágyon a sokszínű Őszi Találkozót. Nagyon örültem, hogy ennyi embernek megmutathattuk Hortobágy szépségét, színességét és nevezetességeit! Visszavárunk mindenkit szeretettel, akik részt vettek a rendezvényen és azokat is, akik nem tudtak eljönni.

Hegedüsné Bereczki Angéla

2015. szeptember 12 (Egész nap)