Közép-Magyarország Régió Családi Napja

A NOE (Nagycsaládosok Országos Egyesülete) tagegyesületeként, a 2015-ös évben Egyesületünk, a KINCS kecskeméti nagycsaládosok rendeztük meg a Közép-Magyarországi Régió nagycsaládos egyesületeinek éves találkozóját. Mivel a régiós nap idejében szokta egyesületünk tartani a mindannyiunk számára különösen fontos gyereknapot, így e két eseményt egybehangolva, összekötöttük egy egész napos rendezvénnyé a két eseményt.

Programjainkat különös gondossággal terveztük. Négy fő vonal mentén állt össze a repertoár:

1. kézműves,
  2. kulturális,
  3. ismeretterjesztő avagy városnéző valamint
  4. játékos rész.

Lokálpatrióta érzelmű Egyesületként igyekeztünk kecskeméti „specialitásokat” megjeleníteni a repertoárunkban. Ennek érdekében Kecskemét nevezetességeire hívtuk fel ide látogató nagycsaládos társaink figyelmét, körbevezetve őket a belvároson, büszkén megmutatva pl. gyönyörűséges szecessziós Városházánkat, s annak csodálatos dísztermét, Katona József szülőházát, Bozsó Gyűjteményt, Szórakaténusz- és Naiv Művészeti Múzeumot, a szépséges Katona József Színházat, Kodály Intézetet, Cifrapalotát. Kulturális blokkunkba tartozott, hogy Tengeri Attila dobművész interaktív műsorával pezsdítette fel a hallgatóságot; egy helyi bűvész bemutatójával, majd bűvészmutatványok felfedésével, megtanításával varázsolta el úgy a gyerekeket, mint a felnőtteket; a Református Általános iskolások ugrókötelesei pompás bemutatót tartottak.

Szórakoztató–kézműves részben volt kopjafa készítés, kosárfonás, rongybaba készítés, batikolás, bőrözés, korongozás, agyagozás, gyerekjóga, lufi hajtogatás, csillámtetoválás, szalagos karkötő készítés és egyéb foglalkozások. A játékos etapot erősítettük az ügyességi játékok, trambulin, hajtányok, fajátékok, közlekedési eszközök, valamint a Kecskeméti Ifjúsági Otthon logikai játékgyűjteményének használatával. Mindemellett nagycsaládos érzékenységünkhöz híven külön figyelmet szenteltünk a picikre, akiknek játszószőnyeget, babajátékokat, gyerekfelügyelőket biztosítottunk. Sor került tombolázásra, ebédet biztosítottunk a résztvevő családoknak, úszáslehetőséget kínáltunk fel.

Látható, olyan programot nyújtottunk, ami ügyességet fejlesztett, kulturális élményt nyújtott, erősítette az összetartozást, a közösségi érzést, annak kohézióját, örömteljesen megmozgatta a sportolás által, azaz egyszerre stimulálta a testi-, lelki-, szellemi életünket. A programok sikeres lebonyolításában túlnyomó részt Egyesületünk tagjai, pedagógusai, fiataljai, vettek részt, de segítőkként megjelentek a kötelező önkéntes szolgálat program keretében városunk középiskolás tanulói is. Hisszük, hogy családjainkkal együtt a régiós egyesületek tagcsaládjai az egész napos program alatt rengeteget profitálhattak emberségből, szeretetből, a közösségi életből, valamint elültettük bennük a Kecskemét iránti mélységes szeretetet, vonzódást.

MSE

2015. június 6 (Egész nap)