Kirándulás a Magyarkertbe

A KINCS Nagycsaládos Egyesület életében nagy hangsúlyt fektetünk ifjúságunk előtt a pozitív példamutatásra, egészséges életmódra nevelésre, a család egységének megtartására, közösségünk kohéziójának erősítésére. Igyekszünk mindezt úgy tenni, hogy a lokálpatriotizmus, nemzeti büszkeség, szűkebb- tágabb környezetünk megismerése, azok tiszteletben tartása beleépüljön a gondolkodásukba. Kerékpártúránk is e célhoz járult hozzá a maga hathatós eszközeivel.

Kecskeméttől nem túl messze, még kerékpárral ifjakkal, gyerekekkel is elérhető távolságban található a Magyarkert, Jakabszállás határában. Mit rejt e csodálatos találmány? Élvezetes, perceken belül bejárható módon feltárul Magyarország, méretarányosan, a különböző nagytájaival, vizeivel, határaival, ugyanakkor a tájegységekre jellemző növényzet egy-egy példánya nyújt betekintést az ottani faunába. A Magyarkert látogatásának napján ugyan nem volt a legkegyesebb hozzánk az időjárás, a lényeges dolgokat meg tudtuk nézni, határainkat körbejártuk, a Balatonnál ki-ki megkereste kedvenc üdülőhelyét, megcsodálhattuk a kavicsokkal kirakott folyóink útját, a szánkódombról felülnézetből tekinthettünk főleg a déli területekre, a madárlesre felmászva a tériszonyos tagjaink feszegethették saját határaikat számos mókával övezve. Gyermekeink örömmel szaladgáltak fel a szánkódombra, nem törődtek a szülőkkel, egymás kortárs csoportján belül mozogtak, jól érezték magukat. Fiataljaink „bandákba” szerveződve járták be az általuk már korábbról ismert, megtapasztalt tájegységeket, egymásnak adomázva emlékeikből. …és „az idő elengedte magát”, éppen hogy behordtuk a szánkódomb alá a közös étkezéshez a zöldségeket, gyümölcsöket, egyéb élelmiszereket, először esni, majd zuhogni kezdett. A közös szendvicskészítés, zöldségfelvágás, gyümölcselőkészítés, étkezés vidám hangulatban telt, egy-két érdekes tudnivaló is elhangzott a tagcsaládok részéről hazánk különböző területeivel kapcsolatban. Az idegenvezetés során elhangzott ismertetőt egy 16 fordulós kvíz parti mélyítette el, amelynek érdekessége abban állt, hogy a csapatokba rendeződött egységeket nem föltétlen családtagok alkották. A jutalom kerékpáros kütyü, édesség volt, aminek mindenki nagyon örült.

A hazafele út a borongós idő jegyében telt. Ám mindvégig szinte kitapintható volt a kölcsönös odafigyelés egymásra, segítség, generációk közötti tisztelet, hisz szüleinkben gyökereink, gyermekeinkben a jövőnk.

MSE

2014. október 23 (Egész nap)