Házasság világnapja

Február 12-én (szombaton) szép számú érdeklődő gyűlt egybe a katolikus közösségi teremben. Ezen a napon volt a házasság világnapja, az elköteleződés ünnepe és szerettük volna, ha ezen alkalomból közösen gondolkodunk egy kicsit arról, hogy mit is jelent az a szó, hogy „házasság” és hogy micsoda munka szükséges ahhoz, hogy eljussunk oda, ill. hogy meg tudjuk tartani.

Két előadó volt segítségünkre. Forgács János, családterapeuta és Fekete Gábor, hitoktató.
Forgács János neve jól ismert a Nagycsaládos Egyesület berkeiben, hiszen 1988-ban az egyik alapító tagja volt az egyesületnek. Feleségével, Zsuzsával hat gyermeket neveltek fel és felhalmoztak közben nagyon sok tapasztalatot, melyeket örömmel osztottak meg velünk. Az eltelt évek során bizony előfordult olyan is, hogy valamiben nem értettek egyet és konfliktus helyzet alakult ki közöttük. Valószínűleg a még a legjobban működő kapcsolatoknál is eljön az a pillanat, amikor az egyik fél sem akar vagy tud engedni a maga igazából és ez esetleg válságba sodorja a házasságot.

Fekete Gábor 18 éve foglalkozik az ifjúsággal és gyakran megtapasztalja a munkája során, hogy mennyire irányfény nélkül bolyonganak a mai fiatalok ebben az információkkal teli világban. Ez alkalommal is arra kértük fel, hogy ennek a korosztálynak tartson előadást a párválasztásról, kapcsolatmegtartásról, az együtt járásról. A közel harminc fiatal először képek segítségével fogalmazhatták meg, hogy nekik mit is jelent a házasság. Sokan a szüleik kapcsolatáról beszéltek ezzel is azt bizonyítva, hogy mennyire fontos a szülői minta, a szülők által képviselt értékrend. Mint kiderült félrevezető a házasságkötésnek az az ismert szimbóluma, mely egy lehorgonyzott hajót ábrázol. Az esküvő pillanata ugyanis nem azt jelenti, hogy onnantól kezdve nyugodtan lehet „ringatózni a kikötőben” és többé nem kell semmit sem tenni azért a törvényesített kapcsolatért. Ellenkezőleg: az esküvő pillanatában fut ki a hajó, melyen csak a férj és a feleség van és nekik, maguknak kell boldogulniuk. Sok hasznos, gyakorlati tanács hangzott el, hogy miként érdemes társat választani vagy éppenséggel hogyan lehet lehetőséget adni az ismerkedésre a másik nemnek. A vidám, jó hangulatú beszélgetést rövid könyvajánló zárta.

Míg a felnőttek és a fiatal felnőttek előadásokat hallgattak addig a kisebbekkel Csépányi Csilla tanító néni készített szív alakú könyvjelzőt és díszeket.

Ezen a délutánon került sor a meghirdetett rajzverseny eredményhirdetésére. A zsűrinek, élén Harsányi Zsuzsanna, festőművésszel igen nehéz feladata volt a díjazásnál. Nem csak a tagcsaládok gyermekei rajzoltak, hanem szebbnél szebb képek érkeztek a Zrínyi Ilona, a Petőfi Sándor, a Piarista általános iskolákból ill. az Ifjúság Úti és az Egyetértés Utcai óvodákból. A helyezettek oklevelet és mesekönyvet kaptak, de a többieknek se volt okuk az elkeseredésre, mert a zsűri minden alkotónak nyújtott át egy kis apróságot.

A rendezvényünket megtisztelte jelenlétével Mák Kornél, alpolgármester és dr. Jeney Gábor az egyházmegye családreferense. Mindkettőjüknek pozitív véleménye volt a hallottakról és hasonló, tartalmas programok szervezésére buzdították az egyesületet.

2011. február 12. 14:00 - 18:00