Családok hete mini konferencia

Popvics Zsuzsanna újságírónő köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Fekete László elnökünknek, aki röviden elmondta, miért is került megrendezésre ez a konferencia.

Ezután Jeney Gábor a Kecskeméti Főplébánia plébánosa, családügyi referens tartotta meg előadását a család helyzete a mai társadalomban címmel.
A keresztény vallású családokban több gyermeket vállalnak, mert a gyermeket Isten áldásának tekintik. A vallásos családokban nem annyira jellemző a házasság kitolódása. Olyan nevelést kapnak, hogy a 20-as éveikre már érettek a család vállalására. A gyermeket áldásnak és nem tehernek tekintik.
A mai társadalom családellenes. A körülmények, a tudatos társadalmi folyamatok mutatják ezt.
A mai társadalom jellemzője a mobilitás. Ma már sokszor nem ott dolgozunk, ahol lakunk, nem ott élünk, ahol tanultunk. A rokonok családtagok távol kerültek egymástól, bár a kapcsolattartásban segít a telefon és az internet. A megoldás ebben a helyzetben a figyelem egymás felé és ezen eszközök megfelelő használata. A telefonon történő beszélgetés, az internet használata nem helyettesítheti a személyes kapcsolatot. A családi fészek az egy fix hely, jó oda visszamenni.
Nagyon önző a társadalomban élünk. Te légy az első, kényeztesd önmagadat. Ezzel bombáznak bennünket. Sajnos nem számít ki, hány emberen gázol át, amíg megvalósítja önmagát.
A családban másokért élünk, másokat szolgálunk. Gondozzuk a csecsemőt, iskolát választunk, segítünk a pályaválasztásban, ott vannak a vizsgák, a párválasztás. Sokat kell beszélgetni, odafigyelni egymásra. És reméljük, ezt a gondoskodást később vissza fogjuk tőlük kapni.
Ha egy családban önzőség, én központúság van, akkor az előbb-utóbb felbomlik.
De! A családban is lehet önmegvalósítás! Csak másképpen. Az édesanya abban látja élete értelmét, hogy a gyermekeit látja felcseperedni, akik utána sikeresek lesznek a munkában, ők is családot alapítanak. Nekik ez a beteljesülés.
A házasság után megszűnik az én és létrejön a mi.
Lehet, hogy egyes céljaink dugába dőlnek, de más célok közösen megvalósulnak. Örülök annak, ha örül a másik. Szomorú vagyok, ha ő is az és megnézem, miben tudok neki segíteni.
Ha hozunk egy áldozatot, akkor az abban a pillanatban esetleg nehéz lehet, de később meglátjuk az értelmét.
A társadalom ellentéteket állít fel: férfi-nő, idős-fiatal, munkás-értelmiségi, stb.
Egy széthúzó társadalmat könnyebb irányítani, mintha összefogás van.
A család egymásra épül. Segítjük, gondozzuk egymást. Az empátia feloldja a széthúzást.
A családban létre tudjuk hozni az összetartást, nagyobb közösségben nehezebb.
A társadalom túlhajszolt. Mindenki az extra profitra törekszik.
A túlhajszoltsághoz az is közrejátszik, ha túl messze van a munkahely az otthontól, hiszen sokat kell odáig utazni. Sokan több munkát is elvállalnak, hogy meg tudjanak élni.
A család a béke szigete, ahol meg lehet pihenni, kiléphetünk a túlhajszolt világból. Vigyázzunk, ha hazaérünk, ne az legyen a cél, hogy a lakásunk, kertünk tökéletes legyen. Maradjon ez a feltöltődés, a béke helye.
A társadalom értékválságban szenved. Olyan dolgokat állít példaként, amit 20-30 éve még szégyelltek. Az értékeset értéktelennek, az értéktelent értékesnek tüntetik fel.
Békesség, a másikra odafigyelés, áldozatvállalás. Ezt a családban mind meg lehet tanulni.
A tavalyi katasztrófák idején hatalmas összefogás volt.
Tudatosan csak az értékekre legyünk nyitottak. A családellenes társadalomban nagy szerepe van a családok összetartásának, a család pozitív példájának.
Fel kell mutatnunk azokat az értékeket, melyek a családban vannak.
A médiából az árad, mintha nem lenne választási lehetőség.
Élhetsz úgy is, ahogyan a társadalom hirdeti, vagy választhatod, hogy egy közösség tagja leszel és őket még taníthatod is az értékekre.
A boldog családokból testileg, lelkileg egészséges gyermekek kerülnek ki. A családokból közösségi és közösségi életet élő emberek kerülnek ki. A család jó példája újratermelődik. Szeretnének családot létesíteni, jól működő családot fognak alapítani. Nagyobb az esélyük ezt továbbítani. Ezt %-ban, GDP-ben ki sem lehet fejezni. Ez egy eszmei érték, amit becsülni kell.
Egy jól működő család a társadalom legnagyobb értéke.

Nagy Sándorné egyesületünk tagja, családi napköziket vezet.
Az ő előadása a Család és a játék címet kapta. Öt gyermeke és már unokái is vannak. Náluk megtanulták a családtagok, hogy mindenből lehet játékot készíteni.
Azzal a kamasszal, akivel kis gyermekkorában játszottak, később lehet beszélgetni, és nem azt mondja, hogy nem történt vele egész nap semmi.
A játékra képes ember mindig boldogabb. Az érzelmi nevelésben a család szerepe nagyon fontos. Egyes kutatások szerint az érzelmi intelligencia /EQ/ még fontosabb is, mint az értelmi intelligencia /IQ/. Nehezebb nélküle boldogulni.
A játéknak nevelő hatása van.
Mi is a játék? Mozgás, felszabadultság, öröm, kihívás.
Képességeinket a játékból nyerjük.
A szocializáció első példaadó helye a család.

Ha van anya, apa, tudom utánozni, ellesem a dolgokat. Ezen nem is kell gondolkodni, egyszerűen átvesszük, és ugyanúgy tesszük. Ezért nagy felelősség szülőnek lenni. Gyermeknevelésben milyen segítséget veszek igénybe?

Minél nyugodtabb szülő tudjak lenni ahhoz, hogy jól tudjak a gyermekeimmel játszani.
A társasjáték mire tanít: vannak szabályok, amiket be kell tartani. /Azt észreveszi a gyerek, ha hagyod nyerni./
A játék közben sok dolog válik természetessé anélkül, hogy tanítanánk rá.
Koncentráció, képes legyen késleltetni a cselekvést. Ezt sem lehet elmagyarázni.
Ha csak jól érezte magát, az már bőven elég. Ez is segíti abban, hogy elfogadjon olyan helyzeteket, ahol nem érzi jól magát. Ez egy olyan helyzet, mint egy elem. Ebben a helyzetben feltöltődik.
A játékon keresztül meg tudom tanítani, hogy ne adja fel, próbálkozzon még. Kitartás, bizalom. Képes vagyok rá.
Figyelni kell, hogy mindig megfelelő, sikert adó játékra hívjam. Arra is ügyeljünk, hogy az idő szempontjából is jól válasszuk meg a játékot. Ne kezdjünk bele egy Monopoly játékba, ha tudjuk, hogy hamarosan el kell mennünk. Kivéve, ha előre megbeszéljük, hogy ebben az időpontban abba kell hagynunk.
A szójátékok a szókincset is fejlesztik. A kézzel való játékok mindenhol kéznél vannak, mindenhol játszhatóak. Az eszköz nélküli játékoknál mindig a másikra figyelsz.
Mozgásos játékok: Ha valaki azt akarja, hogy a gyermeke jól olvasson, azt kicsiként lovagoltatni, hintáztatni, majd ugráló kötelezni meg kell tanítani.
A puzzle is az olvasás készséget fejleszti. Fontosak a saját készítésű játékok.

2011. március 26. 16:00 - 19:00