Ciklus-show - „Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok.”

Úgynevezett „Kényes téma” került górcső alá a Ciklus-show program keretén belül. Sok esetben problémát jelent a családokban a generációk egy nyelven beszélése, megértetése, a kényes témák nyílt ki- megbeszélése. Márpedig vannak dolgok, amikről nem beszélnek szülők gyermekeikkel, akár szemérmességből, akár azért, mert nem érezik elég érettnek gyermekeiket a témához – holott igencsak felgyorsult világunkban sokkal több minden információ jut el a gyermekekhez, mint a szülői generációhoz, annyi idősen.

Ilyen kritikus kérdés a nemiség kérdésköre is.  Sajnos sok félreértés, butaság származhat fél információkból, helytelen elképzelésekből, s ennek elejét venni szakember segítségével célravezetőbb. Ezért választotta az Egyesület ezt a programot.   A Ciklus-show nemek szerinti csoportokra osztva közelítette meg, járta körül az intimitás kérdéskörét, kvázi hasonló korú fiúkkal egyik nap, majd lányokkal másik nap, rendkívül interaktív módon. Hogy a szülőknek legyen némi fogalma erről az ismertetőről, a gyerekek programjai előtt, a szülők is beavatást nyertek a Ciklus-show felépítéséről, lépéseiről. és hallhattak új, érdekes információkat. A programban résztvevő lányok a menstruációs ciklusról, a nőiség, anyaság csodájáról hallhattak, megérthették, mi megy végbe szervezetükben hónapról hónapra, az első menzesz megjelenésétől a menopauza beálltáig. A fiúk is megismerhették saját testük működését, a férfivá válás jelenségeit. Mindkét nembeli tinédzser megerősítést nyert a saját nemének nagyszerűségét illetően. Az információk több csatornán keresztül jutottak és hatottak a gyerekekre. Mivel nem csupán előadást hallgattak, hanem maguk is aktív részesei voltak a drámapedagógiai elemekkel elegyített show-nak, (pl. bejárhatták a peteérés útját nagymozgás, motorikum bevonásával, a savasabb. lúgosabb táptalajt ízlelés útján kipróbálhatták, vagyis taktilis úton, látvány által érték az impulzusok), valószínűleg olyan, könnyen feldolgozható módon jutottak az intimitással, nemiséggel kapcsolatos információkhoz, amely által bátran fel merik vállalni nemi identitásukat, szégyenérzet, szégyenkezés nélkül el tudnak fogadni természetes testi-lelki-fiziológiai folyamatokat a nővé válás, férfivá válás érzékeny időszakában.

Visszajelzések alapján megállapítható, hogy még azon családoknál is, ahol a szülők nem tekintették tabuknak az érés / nemi kiteljesedés eme szakaszát, nyíltan beszéltek gyermekeikkel intim kérdésekről, a gyermekek hallhattak új és érdekes információkat.

MSE

2014. október 14 (Egész nap) - 2014. október 15 (Egész nap)